Ψηφιακή Bιβλιοθήκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eρωτήσεις

Επικοινωνήστε με το:

Φωτογραφικό Αρχείο

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

ΑΣΚΣΑ

Σουηδίας 61, Αθήνα, 106 76

Τηλ. +30 210 7210536

Φαξ.  +30 210 7237767

Επικοινωνήστε με e-mail


 

Οι ψηφιακές Συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

 

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε το 1926, είναι ένα θησαυροφυλάκιο μοναδικών ιστορικών πηγών για τη μελέτη της Βυζαντινής, τουρκοκρατούμενης και νεότερης Ελλάδας. Ο πυρήνας της συλλογής (26.000 τόμοι) δωρήθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα το 1922 από το διπλωμάτη και βιβλιόφιλο Ιωάννη Γεννάδιο (1844-1932), που διετέλεσε πρέσβης στο Λονδίνο κατά τον ύστερο 19ο και τον πρώιμο 20ο αιώνα. Ο Γεννάδιος ήταν ένας παθιασμένος συλλέκτης βιβλίων που πίστευε στη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη εποχή.

 

Με περισσότερους από 115.000 τόμους σήμερα η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις και βιβλιοδεσίες, σαγηνευτικές διηγήσεις περιηγητών, πάνω από 200 υδατογραφίες μαγευτικών ελληνικών τοπίων του Άγγλου ζωγράφου και λογοτέχνη Edward Lear, και μοναδικές αρχειακές συλλογές όπως τα προσωπικά αρχεία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και των βραβευμένων με Νόμπελ ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Αρχεία πολιτικών και λογοτεχνών, σπάνιοι ιστορικοί χάρτες  και έργα τέχνης συμπληρώνουν τις μοναδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης. Το καινούργιο υλικό της Βιβλιοθήκης ταξινομείται σύμφωνα με το αρχικό σύστημα του Ιωάννη Γεννάδιου με μικρές αλλαγές και προσθήκες στα ταξιθετικά σύμβολα, που επιτρέπουν την προσθήκη μεγάλου αριθμού βιβλίων και καινούργιων θεματικών κατηγοριών, όπως αυτής των παιδικών βιβλίων. Οι πολλαπλές ερευνητικές δυνατότητες που προσφέρει αυτό το τόσο πλούσιο υλικό έχουν καταστήσει τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ένα μοναδικό ερευνητικό κέντρο για την ιστορίας της βυζαντινής, μεταβυζαντινής και νεότερης Ελλάδας. (Περισσότερες πληροφορίες για τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη)

 

Τα λευκώματα (scrapbooks) του Ιωάννη Γεννάδιου είναι μια από τις σημαντικότερες συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που περιέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στα λευκώματά του o Γεννάδιος μάζευε φωτογραφικό υλικό καθώς και άλλα εφήμερα (αποκόμματα από εφημερίδες και βιβλία, γκραβούρες, έντυπο υλικό, προγράμματα από εκδηλώσεις, προσκλήσεις και πολλά άλλα). Οι 116 τόμοι των λευκωμάτων πραγματεύονται διαφορετικά θέματα: ιστορικά, τοπογραφικά, αρχαιολογικά, εθνολογικά (ιματιογραφία), αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, βιβλιογνωστικά, δημοσιογραφικά καθώς και τα οικογενειακά του Γενναδίου. Κάθε τόμος αποτελείται κατά μέσο όρο από 60-70 φύλλα μεγάλου μεγέθους.

 

 Η ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση μέρους αυτού του υλικού μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας καλύπτει μια καίρια ανάγκη της βιβλιοθήκης για διάσωση και δημοσιοποίηση μιας ομάδας υλικού τόσο σημαντικού για την τεκμηρίωση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, ενώ η δημοσίευσή του στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα αλλά επίσης και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Για παράδειγμα οι τόμοι που πραγματεύονται τους πολέμους του 1897 (Φ 36) και του 1912-13 (Φ 37) περιέχουν μοναδικό πρωτογενές υλικό που ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε για την περίοδο. Το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στα λευκώματα που έχουν θέμα την εποχή αυτή περιέχει πρωτότυπες φωτογραφίες πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και δημοσιογραφικό υλικό από εφημερίδες της εποχής. Από τα λευκώματα με θέμα Τοπογραφία, ο τόμος για την Αθήνα και τα περίχωρα (Φ40) και ένας από τους τόμους για την Κωνσταντινούπολη (Φ 52 Α) περιέχουν εκτός από τμήματα βιβλίων, χάρτες και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό της εποχής.  Το λεύκωμα που αφορά στην ίδρυση της Γενναδείου βιβλιοθήκης (Φ 38) μας δίνει πολλές λεπτομέρειες για την ίδρυση και το κτίσιμο της βιβλιοθήκης από το 1922 έως το 1926. Τέσσερα λευκώματα με θέμα "Προσωπογραφία" που περιέχουν πορτραίτα σχετικά με τους ήρωες του 1821 (Φ 25-28) καθώς και πολλά λευκώματα με ενδυμασίες(Φ 58-66) συμπληρώνουν την εικόνα που μας άφησε ο Γεννάδιος για αυτά τα θέματα. Διάφορα λευκώματα από την κατηγορία Δημοσιογραφία (Φ 72, 75, 76, 77 και 80) περιέχουν φύλλα σπάνιων περιοδικών και εφημερίδων από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Ένα λεύκωμα με γελοιογραφίες από την Ελλάδα (Φ 103) μας δείχνει πώς σατυρίζονταν διάφορες καταστάσεις την εποχή εκείνη.

 

Υπεύθυνες για την τεκμηρίωση ήταν οι ιστορικοί  Άννα Τσοκανή και Μαριάννα Χριστοπούλου υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρίας Γεωργοπούλου. Στην έρευνα τις βοήθησαν οι: Αλίκη Ασβεστά, Γιάννης Βαλούρδος, Μαρία Βολτέρα, Ελευθερία Δαλέζιου, Λήδα Κωστάκη, Λεωνόρα Ναβάρη, Κατερίνα Παπαθεοφάνη και Ειρήνη Σολομωνίδη. Μια πρώτη καταγραφή του υλικού των λευκωμάτων του Ιωάννη Γεννάδιου είχε γίνει στο παρελθόν από την κυρία Φωφώ Μαυρικίου.

 

Η ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο “Το όραμα και η συλλογή του Ιωάννη Γεννάδιου” παρουσιάζει το χρονικό της ίδρυσης της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, των συλλογών καθώς και τη βιογραφία του Ιωάννη Γενναδίου, ως διπλωμάτη και ως συλλέκτη. Το ψηφιοποιημένο υλικό προέρχεται ως επί το πλείστον από τα λευκώματα του Γεννάδιου, αλλά και από άλλα ψηφιοποιημένα τεκμήρια από συλλογές της Βιβλιοθήκης, ενώ τα κείμενα βασίζονται σε παλαιότερες δημοσιεύσεις της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

 Εκτύπωση   

Copyright 2007 The American School of Classical Studies at Athens

In Greece: ASCSA, 54 Souidias Street, GR-106 76, Athens, Greece
Telephone: (+30) 210-72-36-313 / Fax: (+30) 210-72-50-584 / Contact Via Email

In US: 6-8 Charlton Street, Princeton, NJ 08540-5232, USA
Telephone: (+1) 609-683-0800 / Fax: (+1) 609-924-0578 / Contact Via Email