--> Gennadius Scrapbooks

Ιματιογραφία. Α΄ Γενικά - Εισαγωγικά

Title: 

Costumes de l'Empire Turc, avec des notes explicatives.

Publication/Bibliography: 

Costumes de l'Empire Turc, avec des notes explicatives; Vues de Constantinople, des Dardanelles et de Smyrne, prises en 1817, 1818, 1819, 1820 par Lachaise. A Paris chez Pélicier, Libraire, place du Palais - Royal; Janet et Cotelle, rue Neuve-des-Petits-Champs, No. 17.; M. DCCC. XXI. De la lithographie de Cheyère, rue Mézières, No 8; de l' imprimerie de L. - T. Cellot, rue de Colombier, No 30. MDCCC.XXI.

Description: 

Σελίδα τίτλου με θέμα τις ενδυμασίες στην oθωμανική αυτοκρατορία. Στο τετρασέλιδο εισαγωγικό σημείωμα, ο Lachaise διηγείται την ιστορία της συγγραφής του βιβλίου. Μετά τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, ο συγγραφέας συνόδευσε τον M. le Comte de Forbin, γενικό επιθεωρητή των μουσείων στη Γαλλία, στο ταξίδι του στην Ανατολή. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια (1817-1820) την Αίγυπτο και την Μ. Ασία. Ο νεαρός Γάλλος εντυπωσιάστηκε από τον πολιτισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και θέλησε να καταγράψει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις.

Subject: 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ

Date: 

1821

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

58

Volume: 

1

Spread: 

s021

Author: 

Lachaise

Engraver: 

de l' Imprimerie de L.-T. Cellot, rue du Colombier, No 30 & de la Lithographie de Cheyére, rue Mézιères, No 8

Publisher: 

Pélicier, libraire, place du Palais-Royal & Janet et Cotelle, rue Neuve-des-Petites-Champs, No 17

Type: 

Book page

Notes: 

Στη δεύτερη σελίδα η υπογραφή του συγγραφέα. Η έννοια του ταξιδιού δεν ήταν άγνωστη στο παρεθόν, παρά τη μεγάλη δυσκολία και ανασφάλεια του εγχειρήματος. Το Μεσαίωνα συνηθίζονταν τα προσκυνηματικά ταξίδια για θρησκευτικούς λόγους είτε στους Αγίους Τόπους είτε σε περίφημα μοναστήρια της Ευρώπης. Από την Αναγέννηση κι έπειτα με την εμφάνιση του ουμανισμού, τα ταξίδια σχετίζονταν ολοένα και περισσότερο με την απόκτηση γνώσης και επαφής με το παρελθόν, ενώ κατά το 16ο αιώνα ο δυτικός περιηγητισμός στην Ανατολή είχε ως αναφορά κυρίως την Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ. Τους δύο επόμενους αιώνες καθιερώνεται στους κύκλους λογίων, αριστοκρατών ή μεγαλοαστών η συνήθεια του περίφημου Μεγάλου Γύρου (Grande Tour). Οι νεαροί γόνοι των οικογενειών αυτών, συνήθως μετά τις σπουδές και πριν την αποκατάστασή τους, επισκέπτονταν τις περιοχές όπου άνθισε ο κλασικός ελληνορωμαϊκός πολιτισμός, αλλά και την εξωτική Ανατολή, για ακαδημαϊκούς και αποικιακούς λόγους.

ObjectId: 

1007