--> Gennadius Scrapbooks

Ιματιογραφία. Α΄ Γενικά - Εισαγωγικά

Title: 

The costume of Turkey, illustrated by a series of engravings

Publication/Bibliography: 

The costume of Turkey, illustrated by a series of engravings; With descriptions in English and French. London: printed for William Miller, Old Bond street, by T. Bensley, Bolt Court, Fleet street. 1802.

Description: 

Σελίδα τίτλου με θέμα τις ενδυμασίες των Τούρκων στις αρχές του 19ου αιώνα που παρουσιάζονται μέσα από μία σειρά εγχάρακτων εικόνων και το σχολιασμό τους. Στην εισαγωγή, ο εκδότης επισημαίνει τη σημασία της γνωριμίας με διαφορετικούς λαούς, θρησκείες, ήθη και έθιμα και αναφέρεται συνοπτικά στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας εκτιμώντας ότι λίγα είναι γνωστά για τη γεωγραφική αυτή περιοχή λόγω της προκατάληψης των δυτικών απέναντι στη μουσουλμανική θρησκεία, αλλά και της εθνικής/θρησκευτικής πολυπλοκότητας στο εσωτερικό του κράτους. Ζωγράφος και συντάκτης των σύντομων σημειωμάτων (με τη βοήθεια και περιηγητικών κειμένων), ο Octavien Dalvimart.

Subject: 

ΕΘΝΟΤΗΤΑ/ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ|ΤΟΥΡΚΟΙ|ΗΘΗ/ΕΘΙΜΑ/ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ|ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ |ΤΑΞΙΔΙΑ/ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Date: 

1802

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

58

Volume: 

1

Spread: 

s022

Author: 

Dalvimart

Engraver: 

T. Bensley

Publisher: 

William Miller, Old Bond Str.

Type: 

Book page

Notes: 

Παρόλο που ο τίτλος αναφέρεται σε Τούρκους, είναι προφανές από την εισαγωγή ότι οι εικόνες αφορούν σε οθωμανούς υπηκόους, πράγμα που σημαίνει ότι αναπαριστώνται ενδυμασίες και άλλων λαών που ζούσαν στα γεωγραφικά όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η έννοια του ταξιδιού δεν ήταν άγνωστη στο παρεθόν, παρά τη μεγάλη δυσκολία και ανασφάλεια του εγχειρήματος. Το Μεσαίωνα συνηθίζονταν τα προσκυνηματικά ταξίδια για θρησκευτικούς λόγους είτε στους Αγίους Τόπους είτε σε περίφημα μοναστήρια της Ευρώπης. Από την Αναγέννηση κι έπειτα με την εμφάνιση του ουμανισμού, τα ταξίδια σχετίζονταν ολοένα και περισσότερο με την απόκτηση γνώσης και επαφής με το παρελθόν, ενώ κατά το 16ο αιώνα ο δυτικός περιηγητισμός στην Ανατολή είχε ως αναφορά κυρίως την Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ. Τους δύο επόμενους αιώνες καθιερώνεται στους κύκλους λογίων, αριστοκρατών ή μεγαλοαστών η συνήθεια του περίφημου Μεγάλου Γύρου (Grande Tour). Οι νεαροί γόνοι των οικογενειών αυτών, συνήθως μετά τις σπουδές και πριν την αποκατάστασή τους, επισκέπτονταν τις περιοχές όπου άνθισε ο κλασικός ελληνορωμαϊκός πολιτισμός, αλλά και την εξωτική Ανατολή, για ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και αποικιακούς λόγους. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Ανατολή από τις αρχές του 19ου και εξής αποδίδεται μεταξύ άλλων στην εκτίμηση ότι η οθωμανική αυτοκρατορία βαδίζει προς τη διάλυση.

ObjectId: 

1010