--> Gennadius Scrapbooks

Γελοιογραφίαι Α'. Ξενικαί, μέχρι 1898

Title: 

Prince George of Greece (High Commissioner of Crete). "The Turks gave us a jolly good thrashing for trying to get this island at first. But I've come here all the same!".

Publication/Bibliography: 

περιοδικό "Punch, or the London charivari", 26/11/1898.

Description: 

Σχόλιο για την ανάληψη από πλευράς του Πρίγκιπα Γεωργίου (1869-1957) καθηκόντων Ύπατου Αρμοστή στην Κρήτη, με τη βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων, παρά την ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Subject: 

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ|ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ|ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ|ΟΠΛΑ/ΟΠΛΙΣΜΟΣ|ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ |ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1897)|ΣΚΙΤΣΑ/ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ

Date: 

11/26/1898

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Κρήτη

Scrapbook: 

103

Volume: 

1

Spread: 

s106

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Ο Πρίγκιπας Γεώργιος (1869-1957) ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισας Όλγας και μικρότερος αδελφός του Διαδόχου Κωνσταντίνου Α΄. Έφερε το βαθμό του ναυάρχου τόσο στον ελληνικό, όσο και στο δανικό και ρωσικό στόλο, παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. Μετά την Κρητική Επανάσταση του 1896 ορίστηκε Ύπατος Αρμοστής του νησιού και κατά τη διάρκεια της αρμοστίας του εξέδωσε Σύνταγμα και οργάνωσε την kρητική χωροφυλακή, αλλά ήρθε σε σύγκρουση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Την επαύριο της Επανάστασης στο Θέρισο (1905) και την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να συστήσουν εξεταστική επιτροπή για το τί συνέβη, ο Γεώργιος παραιτήθηκε του αξιώματός του τον Ιούνιο του 1906. Πέθανε στο Παρίσι και η σoρός του μεταφέρθηκε στο Τατόι. Ένα γεγονός το οποίο του χάρισε σημαντική προβολή ήταν η σωτήρια επέμβασή του στη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο εξαδελφός του και μετέπειτα τσάρος της Ρωσίας, Νικολάος Β’, κατά τη διάρκεια ταξιδιού των δύο νέων πριγκίπων στην Ιαπωνία.

ObjectId: 

10128