--> Gennadius Scrapbooks

Ιματιογραφία. Α΄ Γενικά - Εισαγωγικά

Title: 

Publication/Bibliography: 

Description: 

Προσωπογραφίες ανδρών και γυναικών από την Ανατολή με διάφορα καλύμματα κεφαλής και ενδύματα. Πάνω από κάθε πρόσωπο χαρακτηρισμός του με ιδιόχειρη σημείωση με μαύρη μελάνη. Εικονίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά): Δραγομάνος ή Ιατρός, Τουρκάλα, Μεγάλος Βεζίρης ή Καπουδάν Πασάς, Τούρκος Ευγενής.

Subject: 

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ|ΓΥΝΑΙΚΕΣ|ΤΟΥΡΚΟΙ|ΔΙΟΙΚΗΣΗ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ|ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ |ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ|ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ/ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

58

Volume: 

1

Spread: 

s028

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Sketch/drawing

Notes: 

Δραγομάνος (ιταλ. dragomanno, αραβ. tarqomân) ήταν ο τίτλος ανώτερου διοικητικού αξιωματούχου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιφορτισμένου με το καθήκον της διερμηνείας και διπλωματικής μεσολάβησης. Λόγω των επιταγών του Κορανίου που απαγόρευε στους μουσουλμάνους να συνομιλούν με απίστους (πόσω μάλλον σε ξένη γλώσσα), στη θέση του Δραγομάνου τοποθετούνταν χριστιανοί ή Εβραίοι. Ο Μεγάλος Δραγομάνος της Υψηλής Πύλης εκτελούσε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο Δραγομάνος της Άσπρης Θάλασσας είχε υπ’ ευθύνη του τον τουρκικό στόλο του Αιγαίου. Οι προσωπικοί ιατροί του Σουλτάνου παρόλο που δεν είχαν θεσμικό αξίωμα στη διοίκηση της αυτοκρατορίας συγκέντρωναν δύναμη στα χέρια τους λόγω ακριβώς της εγγύτητάς τους στο Σουλτάνο, ο οποίος άλλωστε εξαρτούσε τη ζωή του από τις ικανότητές τους. Ο Μεγάλος Βεζίρης ήταν πολιτικά ο ισχυρότερος άνθρωπος στην οθωμανική αυτοκρατορία μετά το Σουλτάνο. Με αρμοδιότητες αντίστοιχες ενός σύγχρονου πρωθυπουργού, ηγούνταν των διοικητικών υπηρεσιών, του στρατού (εκτός των γενιτσαρικών ταγμάτων) και του αυτοκρατορικού συμβουλίου, ενώ έφερε και τη σουλτανική σφραγίδα – απόδειξη του ότι λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του Σουλτάνου. Μαζί με τους επικεφαλής των λευκών και μαύρων ευνούχων και τη βαλιδέ σουλτάνα ήταν από τα ελάχιστα πρόσωπα με το δικαίωμα να συνομιλούν απευθείας με τον τοποτηρητή του Μωάμεθ επί γης. Οι περισσότεροι Μεγάλοι Βεζίρηδες προέρχονταν από το παιδομάζωμα, στο οποίο επιλέγονταν όχι μόνο δυνάμει ικανοί πολεμιστές, αλλά και διοικητικοί αξιωματούχοι. Η λέξη “βεζίρης” προέρχεται από την περσική vizier. Το αξίωμα του Καπουδάν Πασά ήταν στρατιωτικό και αφορούσε στη συνολική διοίκηση και διαχείριση του οθωμανικού στόλου.

ObjectId: 

1045