
Object Details
Title
The casus belli: The attack on Krania by the Greek raiders.
Publication/Bibliography
The Daily Graphic, April 26, 1897
Description
3.000 ανδρες της Εθνικής Εταιρείας προελαύνουν στην περιοχή της Κρανίας, (περιοχή μεταξύ Μετσόβου - Γρεβενών) σε μια από τις πρώτες, ανεπιτυχείς επιχειρήσεις τους στην περιοχή.
Subject
ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (1863-1913)|ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ|ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1897)|ΣΥΛΛΟΓΟΙ/ΛΕΣΧΕΣ
Date
04/26/1897
Datecoveragefrom
Datecoverageto
Country
Οθωμανική Αυτοκρατορία
OLCity
OLSite
Monument
OLArea
Κρανιά
Scrapbook
36
Volume
1
Spread
s037
Author
Macpherson
Engraver
Publisher
Type
Newspaper clipping
Notes
Ένας από τους βασικούς φιλοπόλεμους παράγοντες της Ελλάδας του 1897 υπήρξε η Εθνική Εταιρεία, η δράση της οποίας σε μεγάλο βαθμό οδήγησε στον πόλεμο. Μεταξύ άλλων είχε οργανώσει ένα σώμα 2600 ανδρών ( άλλοι κάνουν λόγο για 3000) το οποίο είχε συγκεντρώσει και εφοδιάσει στη Θεσσαλία με σκοπό στα τέλη Μαρτίου να εισβάλει στη Μακεδονία. Οι άνδρες του μεταφέρθηκαν στο Βόλο και από εκεί σε περιοχή κοντά στην Καλαμπάκα, εξοπλίστηκαν, πήραν ομοιόμορφη ενδυμασία με μαύρο σκούφο. Στις 22 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στο δάσος Βερεντζί. Γενικοί αρχηγοί του σώματος αυτού ήταν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και Γεώργιος Καψαλόπουλος. Μερικοί από τους άνδρες που ανέλαβαν τη διοίκηση λόχων του σώματος ήταν ο Γεώργιος Νταβέλης, ο Ιωάννης Χατζηπέτρος, ο Γιαννούλης Ζέρμας κα. Παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, το σώμα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του στις 26-28 Μαρτίου και κατάφερε να φτάσει μέχρι και την Κρανιά Γρεβενών. Αντιμετωπίστηκε, ωστόσο, αποτελεσματικά από τις τουρκικές δυνάμεις και υπαναχώρησε στο ελληνικό έδαφος. Η τουρκική πλευρά θεώρησε τη δράση και τις επιχειρήσεις αυτού του σώματος ως το casus belli για σύρραξη με το ελληνικό βασίλειο. Η εφημερίδα Daily Graphic είναι η πρώτη καθημερινή εικονογραφημένη εφημερίδα στην Αγγλία. Η κυκλοφορία της το 1889 από την εταιρεία H.R. Baines and Co που συνδεόταν με τον William Luson Thomas, εκδότη της εφημερίδας Graphic. Ομότιτλη εφημερίδα κυκλοφορούσε και στην Αμερική την ίδια περίπου περίοδο.
ObjectId
1638