--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία F΄ Πόλεμος του 1897

Title: 

On the way to the front. On the way to the front: How the English volunteers were sent off from Patras.

Publication/Bibliography: 

The Daily Graphic, April 15, 1897.

Description: 

Περιγραφή της αναχώρησης των Άγγλων εθελοντών από την Πάτρα για την Αθήνα και από εκεί για τη Θεσσαλία. Οι εθελοντές είχαν αρχικά φτάσει στην Κέρκυρα και από εκεί επιβιβάστηκαν για Πάτρα. Τον εξοπλισμό και τη διατροφή τους θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση.

Subject: 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (1863-1913)|ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ|ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ|ΕΘΝΟΤΗΤΑ/ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ|ΒΡΕΤΑΝΟΙ|ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1897)|ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ|ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Date: 

04/15/1897

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

Πάτρα

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

36

Volume: 

1

Spread: 

s046

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Newspaper clipping

Notes: 

Η εφημερίδα Daily Graphic είναι η πρώτη καθημερινή εικονογραφημένη εφημερίδα στην Αγγλία. Η κυκλοφορία της το 1889 από την εταιρεία H.R. Baines and Co που συνδεόταν με τον William Luson Thomas, εκδότη της εφημερίδας Graphic. Ομότιτλη εφημερίδα κυκλοφορούσε και στην Αμερική την ίδια περίπου περίοδο. Στον πόλεμο του 1897 εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις πολέμησαν και εθελοντικά σώματα. Ένα από αυτά ηταν οι Γαριβαλδινοί με αρχηγό το στρατηγό Ριτσιώτη Γαριβάλδη. Οι Γαριβαλδινοί ταξίδευσαν μέχρι τον Πειραιά με ίδια μέσα, καθώς είχε απαγορευτεί από την ιταλική κυβέρνηση να προσαράξει το πλοίο που είχε σταλεί η ελληνική για να τους παραλάβει. Το σώμα των 900 ανδρών (δεν ήταν όλοι ιταλικής καταγωγής), οπλίσθηκε και συντηρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώθηκε δε με το στρατό της Θεσσαλίας προ της μάχης του Δομοκού, εκεί όπου έχασε ένα σημαντικό μέλος της τον ιταλό φιλέλληνα πολιτικό Antonio Fratti. Ένα δεύτερο σώμα ήταν η «φιλελληνική λεγεώνα» ή αλλιώς η «λεγεώνα των ξένων» δυνάμεως 150 ανδρών. Η λεγεώνα αυτή συνολικά βρισκόταν υπό τις διαταγές του λογαχού Βαρατάσση και συμπεριλάμβανε άνδρες από 16 διαφορετικέςεθνότητες μεταξύ των οποίων Δανούς, Ιταλούς, Γάλλους και Άγγλους.

ObjectId: 

1682