--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία F΄ Πόλεμος του 1897

Title: 

The Greco- Turkish war: Arrival at Patras of the nurses sent out to the crown princess of Greece by the ''Daily Chronicle' fund under the patronage of the princess of Wales.

Publication/Bibliography: 

The Illustrated London News, May 15, 1897.

Description: 

Άφιξη Βρετανίδων εθελοντριών νοσοκόμων στην Πάτρα. Βάσει του σχολίου της λεζάντας, η αποστολή των νοσοκόμων έγινε υπό την αιγίδα της πριγκίπισσας της Ουαλίας και με χρηματοδότηση της Βρετανικής εφημερίδας ' Daily Chronicle'.

Subject: 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (1863-1913)|ΓΥΝΑΙΚΕΣ|ΒΡΕΤΑΝΟΙ|ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1897)|ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ/ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ/ΙΑΤΡΟΙ|ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Date: 

05/15/1897

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

Πάτρα

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

36

Volume: 

1

Spread: 

s081

Author: 

Price

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου σημαντική υπήρξε και η προσφορά των γυναικών. Στην Ελλάδα αφίχθηκαν αγγλίδες νοσοκόμες, οι οποίες εντάχθηκαν στην υπηρεσία του ελληνικού στατού, καθώς απασχολήθηκαν στα πολεμικά χειρουργεία. Εκτός από αυτές, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική υπήρξε και η δράση των γυναικών - μελών της ‘Ενωσης των Ελληνίδων’΄, που ιδρύθηκε από την Καλλιρόη Παρέν και είχε αναλάβει την περίθαλψη των ξένων τραυματιών πολέμου. Η οργάνωση αυτή έστειλε στο μέτωπο το χειρουργείο της με τη γιατρό Μαρία Καλαποθάκη και εκπαιδευμένες ελληνίδες νοσοκόμες. Αγαστή υπήρξε η συνεργασία των Ελληνίδων και ξένων νοσοκόμων στο μέτωπο. Το Illustrated London News είναι ένα από τα διασημότερα εικονογραφημένα περιοδικά του 19ου αιώνα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 14 Μαίου 1897 από τους Herbert Ingram και τον Mark Lemon. Το περιοδικό ήταν εβδομαδιαίο έως το 1971, οπότε μετετράπει σε μηνιαίο. Κάλυπται τόσο την βρετανική όσο και την παγκόσμια ειδησεογραφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θέματα του πρώτου φύλλου αναφέρονταν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε ένα σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία και μια χοροεσπερίδα στο παλάτι του Buckingham.

ObjectId: 

1808