--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία F΄ Πόλεμος του 1897

Title: 

I Garibaldini alla battaglia di Domoko - Morte del deputato Antonio Fratti

Publication/Bibliography: 

Description: 

Στιγμιότυπο από τη δράση του εθελοντικού σώματος των Γαριβαλδινών στη μάχη στο Δομοκό. Σε πρώτο πλάνο ο ιταλός φιλλέληνας Αντώνιο Φραττη (Antonio Fratti)

Subject: 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (1863-1913)|ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ|ΙΤΑΛΟΙ|ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1897)|ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ|ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Date: 

05/30/1897

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

Δομοκός

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

36

Volume: 

1

Spread: 

s091

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Magazine clipping

Notes: 

Στον πόλεμο του 1897 εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις πολέμησαν και εθελοντικά σώματα. Ένα από αυτά ηταν οι Γαριβαλδινοί με αρχηγό το στρατηγό Ριτσιώτη Γαριβάλδη. Οι Γαριβαλδινοί ταξίδευσαν μέχρι τον Πειραιά με ίδια μέσα, καθώς είχε απαγορευτεί από την ιταλική κυβέρνηση να προσαράξει το πλοίο που είχε σταλεί η ελληνική για να τους παραλάβει. Το σώμα των 900 ανδρών (δεν ήταν όλοι ιταλικής καταγωγής), οπλίσθηκε και συντηρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώθηκε δε με το στρατό της Θεσσαλίας προ της μάχης του Δομοκού, εκεί όπου έχασε ένα σημαντικό μέλος της τον ιταλό φιλέλληνα πολιτικό Antonio Fratti. Ο Αντώνιος Φράττη (Antonio Fratti) (1840-1897) γεννήθηκε στη Βάρη της Ιταλίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και εξέδωσε την εφημερίδα «Καθήκον». Υπήρξε ένας από τους πιο εύγλωτους ιταλούς βουλευτές. Συνεργάτης του Ιωσήφ Γαριβάλδη έλαβε μέρος το 1866 στον πόλεμο κατά των Αυστριακών στο Τρεντίνο και το 1870 στο γαλλογερμανικό. Το 1897 ήλθε μαζί με τους Γαριβαλδινούς στην Ελλάδα και σκοτώθηκε στη μάχη στο Δομοκό.

ObjectId: 

1838