--> Gennadius Scrapbooks

Προσωπογραφίαι Ε΄. Σκεντέρβεης, Πασβάνογλους, Τούρκοι κατά τον Αγώνα

Title: 

Mouhamet Ruschen Effendi dervis, voivode d' Athenes.

Publication/Bibliography: 

Voayage à Athènes et à Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes Grecs et Ottomans peints sur les lieux, d' après natiure, lithographiés et coloriés par L. Dupré, éléve de David; Accompagné d' un texte orné de vignettes. Paris, imprimerie de Dondey - Dupré, rue saint - Louis, No 46, au marais. M DCCC XXV.

Description: 

Ο βοεβόδας των Αθηνών Mouhamet Ruschen Effendi dervis πολυτελώς ενδεδυμένος και με εντυπωσιακό κάλυμμα κεφαλής (τουρμπάνι). Στο δεξί χέρι κρατά κομπολόι.

Subject: 

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ|ΤΟΥΡΚΟΙ|ΔΙΟΙΚΗΣΗ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ|ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Date: 

1825

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

Αθήνα

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

26

Volume: 

2

Spread: 

s007

Author: 

Dupré

Engraver: 

Charles Étienne Pierre Motte

Publisher: 

Imprimerie de Dondey-Dupré, rue saint-Louis, No 46

Type: 

Book clipping

Notes: 

Ο Γάλλος ζωγράφος Louis Dupré (1789-1837) ήταν μαθητής του Jacques-Louis David (1748 – 1825), του σημαντικότερου εκπροσώπου της σχολής του νεοκλασικισμού. Το 1819 έκανε ένα εξάμηνο ταξίδι στην οθωμανική αυτοκρατορία επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ περιηγήθηκε επίσης την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε πολλά σκίτσα, χρηματοδοτούμενος από τρεις εύπορους Βρετανούς, τους κκ. Hyett, Vivian και Hay. Τα σκίτσα αυτά στη συνέχεια λιθογράφησε και εξέδωσε στο Παρίσι από το 1825 έως το 1834 σε μορφή λευκώματος. Το έργο είχε τίτλο "Voyage à Athènes et à Constantinople" και αποτελούνταν από δέκα τεύχη, ενώ οι περισσότερες λιθογραφίες ήταν επιχρωματισμένες. Ο Charles Étienne Pierre Motte (1785-1836) ήταν από τους σημαντικότερους Γάλλους χαράκτες του α΄μισού του 19ου αιώνα, με την πλειοψηφία των έργων του να εντάσσεται στο ρεύμα του ρομαντισμού. Σταθμός της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας θεωρείται το έτος 1827, όταν συνεργάστηκε με τον Eugène Delacroix για την εικονογράφηση της πρώτης γαλλικής έκδοσης του "Faust" του Johann Wolfgang von Goethe. "Καζάς" ή "βιλαέτι" λεγόταν στην οθωμανική διοίκηση μικρή διοικητική και δικαστική περιφέρεια αποτελούμενη από μια πόλη ή κώμη και τα εξαρτώμενα από αυτήν χωριά. Δικοιητής της περιοχής ήταν ο σούμπασης ή βοεβόδας ή καϊμακάμης που διοριζόταν από την Πύλη ή τον Πασά στον οποίο ανήκε ο καζάς.

ObjectId: 

2039