--> Gennadius Scrapbooks

Προσωπογραφίαι Δ'. Έλληνες μετά τον Αγώνα

Title: 

Εθνικόν Ημερολόγιον Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού

Publication/Bibliography: 

Description: 

Εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ζωή κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της Επανάστασης.

Subject: 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1821)|ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ|ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ|ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ/ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

26

Volume: 

4

Spread: 

s004

Author: 

Παπαδόπουλος-Βρετός

Engraver: 

Imp. Lemercier & Cie, r de Seine 57 Paris

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Εκτός από τα λογοτεχνικά του έργα είναι γνωστός για την έκδοση της ετήσιας περιοδικής έκδοσης "Εθνικόν Ημερολόγιον". Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου συνηθίζονταν τέτοιου είδους εκδόσεις ("Ημερολόγιον" του Σκώκου, "Αττικόν Ημερολόγιον" του Ασωπίου, "Ποικίλη Στοά" του Αρσένη κοκ), οι οποίες περιελάμβαναν μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Λόγω, ακριβώς, του ποικίλου περιεχομένου τους θεωρούνται πολύτιμες πηγές για την οικονομική και κοινωνική ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Ο Ιάκωβος (Γιακουμάκης) Τομπάζης (17?? – 1829) ήταν Υδραίος πλοιοκτήτης και από το 1818 Φιλικός. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης προσέφερε στον Αγώνα όχι μόνο τα πλοία του, αλλά και την προσωπική του περιουσία. Λέγεται ότι είναι ο πρώτος που πρότεινε την πυρπόληση ως τρόπο αντιμετώπισης του οθωμανικού ναυτικού. O Γιάννης Μακρυγιάννης (1794 - 1864) ήταν πολεμιστής, έμπορος, πολιτικός, στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Τριανταφύλλου. Σε νεαρή ηλικία και μετά το θάνατο του πατέρα του υπηρέτησε το γραμματέα του Αλή Πασά, Αθανάσιο Ληδωρίκη, ενώ το 1820 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Ο καθηγητής, πολιτικός και διπλωμάτης Πέτρος Αρμένης Βράιλας (1812 – 1884) γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στο Παρίσι Νομικά και Φιλοσοφία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν ο πρώτος που δίδαξε τη φυσική Θεολογία ως ιδιαίτερο κλάδο, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική. Το 1848 ίδρυσε στην Κέρκυρα το Κόμμα των Συνταγματικών, επιδιώκοντας την Ένωση των Επτανήσων με την πειθώ και όχι με τη βία, όπως διεκήρυσσαν οι ριζοσπάστες. Διετέλεσε βουλευτής της Ιονίου Γερουσίας, καθηγητής Φιλοσοφίας στην Ιόνιο Ακαδημία, καθώς επίσης και πρεσβευτής στο Λονδίνο, την Αγία Πετρούπολη και το Παρίσι.

ObjectId: 

2177