--> Gennadius Scrapbooks

Προσωπογραφίαι Δ'. Έλληνες μετά τον Αγώνα

Title: 

Εθνικόν Ημερολόγιον Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού

Publication/Bibliography: 

Description: 

Εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πνευματική ζωή κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της Επανάστασης.

Subject: 

ΑΠΟΔΗΜΟΣ/ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ|ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΙ/ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ|ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ|ΕΜΠΟΡΟΙ/ΕΜΠΟΡΙΟ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΚΛΗΡΟΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ|ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ|ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

26

Volume: 

4

Spread: 

s005

Author: 

Παπαδόπουλος-Βρετός

Engraver: 

Imp. Lemercier & Cie, r de Seine 57 Paris

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Εκτός από τα λογοτεχνικά του έργα είναι γνωστός για την έκδοση της ετήσιας περιοδικής έκδοσης "Εθνικόν Ημερολόγιον". Στα τέλη του 19ού και τις αρχές του 20ού αώνα συνηθίζονταν τέτοιου είδους εκδόσεις ("Ημερολόγιον" του Σκώκου, "Αττικόν Ημερολόγιον" του Ασωπίου, "Ποικίλη Στοά" του Αρσένη κοκ), οι οποίες περιελάμβαναν μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Λόγω, ακριβώς, του ποικίλου περιεχομένου τους θεωρούνται πολύτιμες πηγές για την οικονομική και κοινωνική ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης (? – 1825) καταγόταν από τα Ψαρά. Έχοντας πίστη στην ενίσχυση του ελληνικού αγώνα από τη Ρωσία, έθεσε τα πλοία του στο πλευρό των στρατευμάτων της Αικατερίνης Β' ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά η συνθήκη του Κιουτσούκ – Καϊναρτζή διέψευσε τις ελπίδες του για γενικευμένη ρωσο – τουρκική σύρραξη. Η Ρωσία τον τίμησε, ωστόσο, με μία μικρή αποζημίωση καθώς και το δικαίωμα αλιείας στην Κασπία. Στο Αστραχάν απέκτησε πολλά πλούτη από την αλιεία και την παρασκευή οινοπνεύματος . Μεγάλο μέρος της περιουσίας του διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και κοινωφελή ιδρύματα, με αποτέλεσμα να παρασημοφορηθεί από τον Τσάρο και να του δοθεί τίτλος ευγένειας με το επίθετο Κομνηνός Βαρβάκης (το πραγματικό του όνομα ήταν Λεοντίδης). Σημαντική ήταν η ενίσχυσή του, υλική και ηθική, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την Επανάσταση. Μέσω του Πατριαρχείου εξαγόρασε πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους, με δικά του έξοδα εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ενώ μεγάλη ήταν η βοήθειά του στους συμπατριώτες του Ψαριανούς. Από δικά του κληροδοτήματα οικοδομήθηκαν το Βαρβάκειο Λύκειο, η Βαρβάκειος Σχολή και η Βραβάκειος Αγορά. Ο Βενέδικτος Κραλίδης ήταν αρχιεπίσκοπος Δαλματίας. Ο Ανδρέας Zυγομαλάς (1803-1870) γεννήθηκε στη Σμύρνη και φοίτησε στα περίφημα σχολεία της Xίου. Σε νεαρή ηλικία πολέμησε εναντίον των Τούρκων, διέφυγε της σφαγής και συνέχισε την αγωνιστική του δράση στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμμετέχοντας στις πολιορκίες της Αθήνας, του Nαυπλίου και του Mεσολογγίου. Η συμμετοχή του στον Αγώνα είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθεί από τύφο. Η οικογένειά του τον μετέφερε στη Τεργέστη για να αναρρώσει και τον έπεισε να εγκαταλείψει τα όπλα και σπουδάσει Ιατρική, βοηθώντας με άλλον τρόπο την πατρίδα του. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Πάντουα το 1824 και τις ολοκλήρωσε στο Παρίσι, με σύσταση του Καποδίστρια. Το 1832 επέστρεψε στην Ελλάδα και αρχικά άσκησε την ιατρική στην Ύδρα και στις Σπέτσες. Έπειτα, διορίστηκε στις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, ενώ για λίγους μήνες διετέλεσε και υπουργός των Nαυτικών.

ObjectId: 

2189