--> Gennadius Scrapbooks

Προσωπογραφίαι Δ'. Έλληνες μετά τον Αγώνα

Title: 

Εθνικόν Ημερολόγιον Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού

Publication/Bibliography: 

Description: 

Εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ζωή κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της Επανάστασης.

Subject: 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ|ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΔΙΟΙΚΗΣΗ|ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1821)|ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ|ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

26

Volume: 

4

Spread: 

s006

Author: 

Παπαδόπουλος-Βρετός

Engraver: 

Imp. Lemercier & Cie, r de Seine 57 Paris

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Εκτός από τα λογοτεχνικά του έργα είναι γνωστός για την έκδοση της ετήσιας περιοδικής έκδοσης "Εθνικόν Ημερολόγιον". Στα τέλη του 19ού και τις αρχές του 20ού αώνα συνηθίζονταν τέτοιου είδους εκδόσεις ("Ημερολόγιον" του Σκώκου, "Αττικόν Ημερολόγιον" του Ασωπίου, "Ποικίλη Στοά" του Αρσένη κοκ), οι οποίες περιελάμβαναν μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Λόγω, ακριβώς, του ποικίλου περιεχομένου τους θεωρούνται πολύτιμες πηγές για την οικονομική και κοινωνική ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Ο Ρήγας Παλαμήδης (1794-1872) ήταν αγωνιστής του 1821 και πολιτικός από την Τρίπολη. Με καταγωγή από οικογένεια προυχόντων, έκανε σπουδές στη σχολή της Δημητσάνας και στην Κωνσταντινούπολη. Η εγγραμματοσύνη του, του εξασφάλισε θέση γραμματικού στο Διοικητή της Πελοποννήσου (Μόρα Βαλεσή) και πολλούς προεστούς. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση, καθώς και στις πολιτικές ζυμώσεις που την ακολούθησαν. Συμμετείχε ως πληρεξούσιος στις συνελεύσεις του Άστρους, της Επιδαύρου, της Ερμιόνης, της Τροιζήνας και του Άργους. Επί Καποδίστρια εξελέγη Γερουσιαστής, ενώ επί Όθωνα όχι μόνο συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Χρημάτισε Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ο Μπενιζέλος ή Βενιζέλος Ρούφος (1795-1868) ήταν Φιλικός, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 διατηρούσε στρατιωτικό σώμα στην Πάτρα, ενώ μετεπαναστατικά διορίστηκε αρχικά διοικητής Ηλείας και Σύρου και, στη συνέχεια, Γερουσιαστής και Υπουργός Εσωτερικών. Το 1855 εξελέγη δήμαρχος Πατρέων, ενώ κατά την τριετία 1860 – 1863 διετέλεσε μέλος της αντιβασιλείας μαζί με τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Δημήτριο Βούλγαρη, ενώ τα τρία επόμενα χρόνια υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό του ήταν ότι πάντα φορούσε την παραδοσιακή φουστανέλα αρνούμενος να ενδυθεί φραγκικά. Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης (1806 – 1875) ήταν δικαστικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη, σπούδασε νομικά στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας για σύντομο χρονικό διάστημα το 1863. Ο Διομήδης Κυριάκος ή Κυριακού (1811 – 1869) γεννήθηκε στις Σπέτσες. Η οικογένειά του συμμετείχε δυναμικά στον απελευθερωτικό αγώνα, ο αδελφός του Ιωάννης, μάλιστα, έπεσε στο Μεσολόγγι. Ο Διομήδης ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα με σπουδές Νομικής στην Πίζα και το Παρίσι. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1835 διορίστηκε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με το Συνταγματικό Δίκαιο. Χρημάτισε Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και, για μικρό χρονικό διάστημα, Πρωθυπουργός.

ObjectId: 

2193