--> Gennadius Scrapbooks

Προσωπογραφίαι Δ'. Έλληνες μετά τον Αγώνα

Title: 

The spirit of Greece. Greek - american ideals of govenrment and democracy (Address given before the Convention of Greeks of Springfiled, Mass. and Vicinity on June 24th, 1917).

Publication/Bibliography: 

περιοδικό "Μηνιαίος εικονογραφημένος εθνικός κήρυξ".

Description: 

Ομιλία του Κύρικου Π. Τσολαίνου από το τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου McGill στο Montreal του Καναδά. Στην ομιλία του ενώπιον Ελλήνων ομογενών στις 24/6/1917, ο Τσολαίνος απευθύνει μήνυμα ελληνο-αμερικανικής φιλίας αναφερόμενος στα κοινά ιδανικά των δύο λαών. Έπειτα, επαινεί την πολιτική Βενιζέλου και καταδικάζει τη στάση των ανακτόρων που αποτρέπουν την είσοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο. Ο φιλοβενιζελικός ομιλητής αναλύει τους λόγους για τους οποίους η χώρα οφείλει να στηρίξει την Αντάντ (υπέρμαχος ελευθερίας και δικαιοσύνης, συμμαχικές υποχρεώσεις προς τη Σερβία, φυσικοί εχθροί έθνους στην αντίπαλη συμμαχία κ.ο.κ.) και καλεί τους ακροατές του να ακούσουν το κάλεσμα του Βενιζέλου και να στηρίξουν την προσπάθειά του.

Subject: 

ΑΠΟΔΗΜΟΣ/ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ|ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΔΙΟΙΚΗΣΗ|Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1914-1918)|ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Date: 

07/ - /1917

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Ελλάδα

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

26

Volume: 

4

Spread: 

s045

Author: 

Tsolainos

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Ο Κύρικος Π. Τσολαίνος καταγόταν από τη Σμύρνη. Σε νεαρή ηλικία, όμως, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως προσωπικός γραμματέας και βοηθός του Ελευθέριου Βενιζέλου. Όταν εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των διαφορών του με τα ανάκτορα, ο Τσολαίνος μετανάστευσε στον Καναδά για σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill του Montreal. Μετά την αποφοίτησή του νυμφέυτηκε την Phoebe Wilson, ανιψιά του τότε Προέδρου της Citibank. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε συναίτερος στην εταιρεία Baker, Weeks & Harden, η οποία συνεργαζόταν με τη Citibank, και εγκαταστάθηκε στο γραφείο του στη Wall street, όπου ήταν γνωστός ως K. P. Σημαντική συμβολή του στη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και την προαγωγή των ελληνικών εμπορικών και ναυτιλιακών συμφερόντων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ήταν η ίδρυση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 1947.

ObjectId: 

3612