--> Gennadius Scrapbooks

Προσωπογραφίαι Γ' Ελλ. Βασιλ. Οίκος κ' υποψήφιοι

Title: 

Το ταξείδιον της α.α. Υψηλότητος του Τσάρεβιτς ανα την ανατολήν μετά του πρίγκηπος Γεωργίου 1890-1891

Publication/Bibliography: 

Το ταξείδιον της α.α. Υψηλότητος του Τσάρεβιτς ανα την ανατολήν μετά του πρίγκηπος Γεωργίου 1890-189, υπό του πρίγκηπος Φ. Ε. Ουχτομσκη, υπό Αγαθ. Γ. Κωνσταντινίδου, εν Αθήναις 1893.

Description: 

Σελίδα τίτλου φυλλαδίου που αναφέρεται στο ταξίδι (1890-1891) του διαδόχου και μετέπειτα τσάρου Νικολάου ΙΙ στην Ανατολή συνοδεία του εξαδέλφου του πρίγκηπος Γεωργίου, ο οποίος στην Ιαπωνία των έσωσε από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Subject: 

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΙ/ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ|ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (1863-1913)|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ|ΡΩΣΟΙ|ΤΑΞΙΔΙΑ/ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

26

Volume: 

3

Spread: 

s035

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Βλ. Γαβριηλίδης

Type: 

Book page

Notes: 

Ο πρίγκηπας Γεώργιος (1869-1957) ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Α΄ και της βασίλισας Όλγας και αδελφός του Κωνσταντίνου Α΄. Έφερε το βαθμό του ναυάρχου τόσο στον ελληνικό, όσο και στο δανικό και ρωσικό στόλο. Παντρεύτηκε την πριγκήπισσα Μαρία Βοναπάρτη και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. Μετά την κρητική επανάσταση του 1896 ορίστηκε ως ύπατος αρμοστής του νησιού. Κατά τη διάρκεια της αρμοστίας του εξέδωσε σύνταγμα, οργάνωσε την Κρητική χωροφυλακή αλλά ήρθε σε σύγκρουση με τον Ελ. Βενιζέλο. Μετά την επανάσταση του Θέρισου 1905 και την απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων να στείλουν εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα, ο Γεώργιος τον Ιούνιο του 1906 παραιτήθηκε του αξιώματός του. Πέθανε στο Παρίσι και η σoρός του μεταφέρθηκε στο Τατόι. Ένα γεγονός το οποίο έδωσε μεγάλη προβολή στο Γεώργιο ήταν η σωτήρια επέμβασή του στη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο ξαδελφός του από την πλευρά του πατέρα του και μετέπειτα τσάρος της Ρωσίας, Νικολάος ο ΙΙ, σε ένα ταξίδι τους στην Ιαπωνία.

ObjectId: 

3800