--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία, 1912 - 1913

Title: 

Publication/Bibliography: 

Description: 

Ο Αρχιστράτηγος και Διάδοχος Κωνσταντίνος (γυρισμένος πλάτη) στην Κανέτα επιβλέπει τον βομβαρδισμό των τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου από τα ελληνικά τοπομαχικά πυροβόλα. Κάτω αριστερά σκούρο μονόγραμμα των φωτογράφων Rhomaides - Zeitz.

Subject: 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ|ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ|ΠΕΖΙΚΟ/ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ (1912-1913)|ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ/ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Date: 

Datecoveragefrom: 

10/1/1913

Datecoverageto: 

21/2/1913

Country: 

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Κανέτα

Scrapbook: 

35

Volume: 

1

Spread: 

s019

Author: 

Rhomaides

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Photo

Notes: 

Ο Κωνσταντίνος αφίχθη στο μέτωπο της Ηπείρου στις 10/1/1913 και ανέλαβε τη διοίκηση του στρατεύματος. Τα οχυρά του Μπιζανίου αποτελούσαν το τελευταίο προπύργιο της τουρκικής αντίστασης αλλά και το σημαντικότερο, καθώς καθήλωσε τα ελληνικά στρατεύματα στην περιοχή για δύο περίπου μήνες μέχρι την ήττα και την παράδοση της πόλης στον Κωνσταντίνο στις 21/2/1913. Οι αδελφοί Ρωμαΐδη ήταν διάσημοι φωτογράφοι των Αθηνών ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, ο Αριστοτέλης Ρωμαίδης - ο αδελφός του Κωνσταντίνος είχε πεθάνει το 1900 - συνέχισε να φωτογραφίζει στιγμιότυπα του πολέμου, πολλά από τα οποία αναπαρήχθησαν σε επιστολικά δελτάρια.Συνεργάτης του ήταν ο Zeitz που ακολούθησε τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

ObjectId: 

497