Ιωάννης Λογοθέτης Λιβαδιάς.
Voyage a Athènes et a Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes Grecs et Ottomans. Peints sur les lieux, d' aprés nature, lithographieés et coloriés par L. Dupré, éléve de David; Accompagné d' un texte orné de vignettes. Paris, Imprimarie de Dondey-Dupré, rue Saint-Louis, No 46, au Marais. M DCCC XXV.
Ο πρόκριτος της Λειβαδιάς Ιωάννης Λογοθέτης με γούνινο παλτό και εντυπωσιακό κάλυμμα κεφαλής. Στο δεξί χέρι κρατά ναργιλέ.
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ|ΕΜΠΟΡΟΙ/ΕΜΠΟΡΙΟ|ΕΛΛΗΝΕΣ|ΔΙΟΙΚΗΣΗ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ|ΤΑΞΙΔΙΑ/ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
1825
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Λειβαδιά
59
1
s026
Dupré
Charles Étienne Pierre Motte
Book page
Ο Ιωάννης Λογοθέτης (μέσα 18ου αι. – 1826) ήταν πρόκριτος της Λειβαδειάς και επιτυχημένος έμπορος. Το επώνυμό του προήλθε από την ανάληψη του ομώνυμου αξιώματος. Λόγω του πλούτου και των ευρωπαϊκών επαφών του φιλοξένησε στο αρχοντικό του το σύνολο σχεδόν των περιηγητών που έφτασαν στη Βοιωτία. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έκτοτε ενίσχυε οικονομικά τον Αγώνα, ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην πόλη της Λειβαδειάς. Το 1821 εξελέγη πληρεξούσιος της περιοχής του, αργότερα ορίστηκε μέλος του Εκτελεστικού, ενώ το 1824 διετέλεσε Έπαρχος της Αίγινας. Ο Γάλλος ζωγράφος Louis Dupré (1789-1837) ήταν μαθητής του Jacques-Louis David (1748 – 1825), του σημαντικότερου εκπροσώπου της σχολής του νεοκλασικισμού. Το 1819 έκανε ένα εξάμηνο ταξίδι στην οθωμανική αυτοκρατορία επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ περιηγήθηκε επίσης την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε πολλά σκίτσα, χρηματοδοτούμενος από τρεις εύπορους Βρετανούς, τους κκ. Hyett, Vivian και Hay. Τα σκίτσα αυτά στη συνέχεια λιθογράφησε και εξέδωσε στο Παρίσι από το 1825 έως το 1834 σε μορφή λευκώματος. Το έργο είχε τίτλο "Voyage à Athènes et à Constantinople" και αποτελούνταν από δέκα τεύχη, ενώ οι περισσότερες λιθογραφίες ήταν επιχρωματισμένες. Ο Charles Étienne Pierre Motte (1785-1836) ήταν από τους σημαντικότερους Γάλλους χαράκτες του α΄μισού του 19ου αιώνα, με την πλειοψηφία των έργων του να εντάσσεται στο ρεύμα του ρομαντισμού. Σταθμός της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας θεωρείται το έτος 1827, όταν συνεργάστηκε με τον Eugène Delacroix για την εικονογράφηση της πρώτης γαλλικής έκδοσης του "Faust" του Johann Wolfgang von Goethe.
5002