--> Gennadius Scrapbooks

Τοπογραφία IF΄ Κωνσταντινούπολις - β΄

Title: 

Circi sive Hippodromi Constantinopolitani à Constantino Magno excedificatireliquiæ; qure centesimo ante anno, quam ea urbs à Turcis capta esset, adhuc supererant.

Publication/Bibliography: 

Description: 

Άποψη του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης με τις στήλες και τους οβελίσκους να δεσπόζουν στο κέντρο του σταδίου. Στο κάτω μέρος της εικόνας διακρίνεται μέρος της οχύρωσης της πόλης.

Subject: 

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ|ΚΤΙΡΙΑ|ΜΝΗΜΕΙΑ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

Κωνσταντινούπολη

OLSite: 

Ιππόδρομος (Ατ Μεϊντανί)

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

52

Volume: 

2

Spread: 

s011

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Book page

Notes: 

O Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του ευρύτερου περιβόλου του Μεγάλου Παλατιού προς την πλευρά της θάλασσας. Θεμελιώθηκε στις αρχές του 3ου αι. μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο κατά την επέκταση της επαρχιακής πόλης Βυζάντιον. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μετά τη μεταφορά της ρωμαϊκής πρωτεύουσας στη νέα πόλη, τον επεξέτεινε και διακόσμησε τη σπίνα, τον κεντρικό διάδρομο του Ιπποδρόμου, με οβελίσκους, κίονες και αγάλματα από την Αίγυπτο, τη Ρώμη και την Ελλάδα. Από αυτά σώζονται ο Αιγυπτιακός οβελίσκος, η αναθηματική Στήλη των Όφεων από τους Δελφούς και ο κτιστός οβελίσκος του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (ή Χάλκινη Στήλη). Μέρος του διακόσμου του σταδίου ήταν, επίσης, και η στήλη με τα τέσσερα χάλκινα επιχρυσωμένα άλογα που αφαίρεσαν οι σταυροφόροι κατά την Ά Άλωση της πόλης το 1204 και σήμερα κοσμούν την πρόσοψη της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Η τουρκική ονομασία της περιοχής του Ιπποδόρομου είναι At Meydani (Ατ Μεϊντανί) που σημαίνει "πλατεία των ίππων".

ObjectId: 

5911