Platz Atmeidan.
Άποψη του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης. Στα αριστερά διακρίνεται ο κτιστός οβελίσκος του Κωνσταντίνου Ζ' Πορφυρογέννητου (Χάλκινη Στήλη), στο κέντρο ο αιγυπτιακός οβελίσκος του Θεοδοσίου και στα δεξιά το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ Α' ("Μπλε Τζαμί").
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ|ΤΖΑΜΙ|ΜΝΗΜΕΙΑ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Κωνσταντινούπολη
Ιππόδρομος (Ατ Μεϊντανί)
τζαμί Αχμέτ Α' (μπλε τζαμί), κτιστός οβελίσκος Κωνσταντίνου Ζ' Πορφυρογέννητου (Χάλκινη Στήλη), αιγυπτιακός οβελίσκος Θεοδοσίου
52
2
s013
Tung
Book page
Ο κτιστός οβελίσκος του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (ή Χάλκινη Στήλη) βρίσκεται στη νότια πλευρά του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης και έχει ύψος 32 μέτρα. Χρονολογείται στο 10ο μ. Χ. αιώνα και, συγκεκριμένα, την εποχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογένητου. Βάσει της παράδοσης, ο οβελίσκος ήταν διακοσμημένος με επίχρυσες χάλκινες πλάκες που αναπαριστούσαν στρατιωτικές νίκες του Βασιλείου Α’, παππού του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου και ιδρυτή της βυζαντινής δυναστείας των Μακεδόνων. Οι πλάκες αυτές θρυλείται ότι λαφυραγωγήθηκαν από τους σταυροφόρους κατά την Α’ Άλωση της Πόλης και ότι κατέληξαν στο χυτήριο. Οι εκτεταμένες φθορές στις πέτρες του οβελίσκου αποδίδονται στους νεαρούς γενίτσαρους που συνήθιζαν να σκαραφλώνουν πάνω του για να αποδείξουν τη γενναιότητά τους. Ο μονολιθικός αιγυπτιακός οβελίσκος που κοσμεί το κέντρο του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης πάνω σε μαρμάρινη βάση κοσμημένη με πρόστυπα ανάγλυφα, χρονολογείται στα 1490 περίπου π. Χ. κατά την περίοδο της εξουσίας του Φαραώ Τούθμωση Γ’ και είναι κατασκευασμένος από ροζ γρανίτη. Μεταφέρθηκε από το ναό του Καρνάκ στο Λούξορ στην Κωνσταντινούπολη και στήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α' το 390 μ. Χ. ως τιμητική στήλη εις ανάμνηση των πολεμικών κατορθωμάτων του. Εκτιμάται ότι ο οβελίσκος στην αρχική του μορφή είχε ύψος πάνω από 30 μέτρα ύψος και ζύγιζε 400 τόνους, αλλά είτε έσπασε είτε τεμαχίστηκε κατά τη μεταφορά του από την Αίγυτπο. Η ονομασία Μπλε Τζαμί που έχει δοθεί στοΤζαμί του σουλτάνου Αχμέτ Α’ οφείλεται στον υπέροχο εσωτερικό διάκοσμο του ναού με πλακάκια Ιζνίκ. Η ανοικοδόμηση του τζαμιού στο συγκεκριμένο σημείο, στην άλλη πλευρά του Ιπποδρόμου σε σχέση με την Αγία Σοφία και δυτικά της, αποδίδεται στην επιθυμία του σουλτάνου να ξεπεράσει το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Ιουστινιανού. Την επιθυμία του ανέλαβε να ικανοποιήσει ο αρχιτέκτονας Μεχμέτ Αγάς, ο οποίος εξετέλεσε την αποστολή του μεταξύ των ετών 1609 – 1616.
5919