
Object Details
Title
At-meїdan et la mosquée de Sultan-Ahmed.
Publication/Bibliography
Constantinople et le Bosphore de Thrace, pendent les anées 1812, 1813 et 1814, et pendent l' anée 1826, par M. le Comte Andreossy, Lieutenant-Général d' Artillerie, ancien Ambassadeur de France à Londres, à Vienne et à Constantinople, de l' Institut d' Egypte et de celui de France (Académie des Sciences), Membre de la Chambre de Députés, etc, etc. Atlas. Paris. Théophile Barroit et Benjamin Duprat, rue Hautefeuille, no 28. J. S. Merlin, quai des Augustins, no 7, près le pont Saint-Michel. MDCCCXXVIII.
Description
Άποψη του Ιππόδρομου (Ατ Μεϊντανί) της Κωνσταντινούπολης. Στα αριστερά διακρίνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στο κέντρο και δεξιά ο αιγυπτιακός οβελίσκος του Θεοδοσίου και πίσω από αυτόν το Μπλε Τζαμί (ή Τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ).
Subject
ΤΖΑΜΙ|ΜΝΗΜΕΙΑ|ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Date
1828
Datecoveragefrom
Datecoverageto
Country
Οθωμανική Αυτοκρατορία
OLCity
Κωνσταντινούπολη
OLSite
Ιππόδρομος (Ατ Μεϊντανί)
Monument
τζαμί Αχμέτ Α' (μπλε τζαμί), ναός Αγίας Σοφίας, αιγυπτιακός οβελίσκος Θεοδοσίου
OLArea
Scrapbook
52
Volume
2
Spread
s030
Author
Préaux
Engraver
Faure
Publisher
Théophile Barroit et Benjamin Duprat, rue Hautefeuille, no 28 & J. S. Merlin, quai des Augustins, no 7, près le pont Saint-Michel.
Type
Book clipping
Notes
Ο μονολιθικός αιγυπτιακός οβελίσκος που κοσμεί το κέντρο του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης πάνω σε μαρμάρινη βάση κοσμημένη με πρόστυπα ανάγλυφα, χρονολογείται στα 1490 περίπου π. Χ. κατά την περίοδο της εξουσίας του Φαραώ Τούθμωση Γ’ και είναι κατασκευασμένος από ροζ γρανίτη. Μεταφέρθηκε από το ναό του Καρνάκ στο Λούξορ στην Κωνσταντινούπολη και στήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α' το 390 μ. Χ. ως τιμητική στήλη εις ανάμνηση των πολεμικών κατορθωμάτων του. Εκτιμάται ότι ο οβελίσκος στην αρχική του μορφή είχε ύψος πάνω από 30 μέτρα ύψος και ζύγιζε 400 τόνους, αλλά είτε έσπασε είτε τεμαχίστηκε κατά τη μεταφορά του από την Αίγυπτο. Η ονομασία Μπλε Τζαμί που έχει δοθεί στο Tζαμί του σουλτάνου Αχμέτ Α’ οφείλεται στον υπέροχο εσωτερικό διάκοσμο του ναού με πλακάκια Ιζνίκ. Η ανοικοδόμηση του τζαμιού στο συγκεκριμένο σημείο, στην άλλη πλευρά του Ιπποδρόμου σε σχέση με την Αγία Σοφία και δυτικά της, αποδίδεται στην επιθυμία του σουλτάνου να ξεπεράσει το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Ιουστινιανού. Την επιθυμία του ανέλαβε να ικανοποιήσει ο αρχιτέκτονας Μεχμέτ Αγάς, ο οποίος εξετέλεσε την αποστολή του μεταξύ των ετών 1609 – 1616.
ObjectId
6000