--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία, 1912 - 1913

Title: 

Publication/Bibliography: 

Description: 

Οι εκπρόσωποι των Μεγάλεων Δυνάμεων εξέρχονται του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης συνοδεύοντας τη σορό του δολοφονηθέντος Γεωργίου Α΄. Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το διοικητήριο.

Subject: 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (1863-1913)|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ|ΚΤΙΡΙΑ|ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ|ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ (1912-1913)|ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ/ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ|ΤΕΛΕΤΕΣ

Date: 

03/12/1913

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

OLCity: 

Θεσσαλονίκη

OLSite: 

Monument: 

Διοικητήριο

OLArea: 

Scrapbook: 

35

Volume: 

1

Spread: 

s035

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Photo

Notes: 

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ (1845-1913) δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε εγκατασταθεί μετά την απελευθέρωση της πόλης από τις ελληνικές δυνάμεις. Το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, ενώ έκανε το συνηθισμένο περίπατό του κοντά στο Λευκό Πύργο, ο Σερραίος Αλέξανδρος Σχινάς τον πυροβόλησε. Οι γιατροί διέγνωσαν απλά το θάνατό του. Ο Σχινάς μεταφέρθηκε στο Διοικητήριο, όπου και υποβλήθηκε σε ανάκριση. Τελικά, χωρίς να έχει αποκαλύψει τις αιτίες της πράξης του αυτοκτόνησε. Επρόκειτο για εξέλιξη που πυροδότησε τη λαϊκή φαντασία για την ύπαρξη γερμανικού ή βουλγαρικού δακτύλου πίσω από τη δολοφονία. Η επικρατούσα άποψη σήμερα, είναι ότι μάλλον επρόκειτο ψυχικώς διαταραγμένης προσωπικότητας. Η ταριχευμένη σορός του Βασιλιά Γεωργίου μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου και η κηδεία έγινε στις 20 του ίδιου μήνα.

ObjectId: 

697