A birds-eye view of part of the S.W. coast of the Crimea. Taken from the latge russian survey and sketches on the spot, by N. Whittock.
Άποψη της νοτιοδυτικής ακτής της χερσονήσου της Κριμαίας. Περιλαμβάνει την πόλη της Σεβαστούπολης, στοιχεία του γεωγραφικού αναγλύφου της περιοχής, καθώς και τις οχυρές θέσεις που περιβάλλουν την πόλη.
ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΗΣ|ΛΙΜΑΝΙΑ|ΠΛΟΙΑ|ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1853-1856)
10/28/1854
1/9/1854
25/3/1856
Ρωσία
Σεβαστούπολη
χερσόνησος Κριμαίας
Μαύρη Θάλασσα
33
1
s027
Whittock
Day & Son / Edmund Walker
Lloyd Brothers & Co., 22 Ludgate Hill
Magazine page
Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853 – 1856), κατά πολλούς ο πρώτος "μοντέρνος" πόλεμος στην ιστορία, δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων (σιδηρόδρομος, τηλέγραφος, χαρακώματα) διεξήχθη στην ομώνυμη χερσόνησο (σημερινή Ν. Ουκρανία). Αφορμή του πολέμου στάθηκε η θρησκευτική διαμάχη στους Αγίους Τόπους μεταξύ των καθολικών και των ορθοδόξων. Τους πρώτους προστάτευε η Γαλλία και τους δεύτερους η Ρωσία που όταν έκρινε ότι οι εκπρόσωποι της ορθοδοξίας αδικήθηκαν από το σουλτάνο Αβδούλ Μετζίτ Α’ εισέβαλλαν στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Οι ουδέτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία και Πρωσία) ανέλαβαν να μεσολαβήσουν διπλωματικά ώστε να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα, οι προσπάθειές τους ωστόσο ναυάγησαν, με αποτέλεσμα ο σουλτάνος να επιτεθεί στο ρωσικό στρατό στο Δούναβη. Η ρωσική απάντηση ήρθε με την καταστροφή του οθωμανικού στόλου στη Σινώπη (30/11/1853), εξέλιξη που ανάγκασε την Αγγλία και τη Γαλλία (και το Βασίλειο του Πεδεμοντίου αργότερα) να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, για να αποφευχθεί η διαφαινόμενη ήττα και πιθανή διαλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εξάλλου, και η Αυστροουγγαρία ήταν αρνητική σε ενδεχόμενη εδαφική επέκταση του Τσάρου προς τη δύση. Το Σεπτέμβριο του 1854 οι σύμμαχοι αποβίβασαν δυνάμεις στην Κριμαία και έπειτα από ένα χρόνο πολιορκίας κατέκτησαν τη Σεβαστούπολη, βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, διεξήχθηκαν σημαντικές και αιματηρές μάχες στην Άλμα, τη Μπαλακλάβα και το Ίνκερμαν. Η συστράτευση των Μεγάλων Δυνάμεων στο πλευρό των Οθωμανών, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή στον αντιρωσικό συνασπσμό και της Αυστρίας, έκρινε την τύχη του πολέμου υπέρ του σουλτάνου και των συμμάχων του. Στις 25/3/1856 ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου των Παρισίων, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης (30/3/1856). Με βάση τους όρους της, οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να στερηθούν πολλών προνομίων που είχαν εξασφαλίσει στο παρελθόν, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις παρείχαν εγγυήσεις για τη διατήρηση της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1871, μετά την ήττα των Γάλλων στο γαλλοπρωσικό πόλεμο, η Ρωσία θεώρησε ότι δεν δεσμεύεται πια από τους όρους της Συνθήκης των Παρισίων και έπαψε να τους εφαρμόζει.
7627