--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία Γ' - Διεθνείς Σύνοδοι. Τα της Ανατολής

Title: 

La guerre de Serbie. - Débarquement, à Salonique, d' une bande de sophtas envoyés pour réchauffer l' enthousiasme des volontaires turcs.

Publication/Bibliography: 

Description: 

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη ομάδας μουσουλμάνων ιεροσπουδαστών (σοφτάς), για να εμψυχώσουν το αγωνιστικό φρόνημα των Τούρκων εθελοντών στον πόλεμο εναντίον της Σερβίας.

Subject: 

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ|ΤΟΥΡΚΟΙ|ΘΡΗΣΚΕΙΑ|ΠΟΛΕΜΟΙ|ΤΕΛΕΤΕΣ

Date: 

Datecoveragefrom: 

1/8/1876

Datecoverageto: 

1/3/1877

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

Θεσσαλονίκη

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

33

Volume: 

1

Spread: 

s032

Author: 

Méaulle

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Magazine clipping

Notes: 

Ο σερβοτουρκικός πόλεμος του 1876-1877 αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά και περίπλοκη εξέλιξη του "Ανατολικού Ζητήματος", ενώ θεωρείται προπομπός της ρωσοτουρκικής σύρραξης του 1876-1878 που κατέληξε στην υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου αρχικά, και της Συνθήκης του του Βερολίνου στη συνέχεια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την προσπάθεια των αυτόνομων από την οθωμανική αυτοκρατορία περιοχών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να στηρίξουν την εξέγερση της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης του 1875. Οι ελλιπείς στρατιωτικές δυνάμεις, ωστόσο, και η καθυστερημένη ενίσχυση από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα την ήττα στο πεδίο της μάχης. Τα οθωμανικά στρατεύματα, μάλιστα, αφού απέτρεψαν επιτυχώς την εισβολή των Σέρβων στη Βοσνία, απειλούσαν το ίδιο το Βελιγράδι. Η κρίση εκτονώθηκε με την παρέμβαση της Ρωσίας και την επίδωση τελεσιγράφου στην Πύλη να παύσουν οι εχθροπραξίες, ενώ με τη Συνθήκη που υπογράφηκε, αναγνωρίστηκε το υπάρχον status quo στην περιοχή. Ανατολικό Ζήτημα καλείται το σύνολο των πολιτικών και διπλωματικών προβλημάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις από την προϊούσα κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με επίκεντρο το δίλημμα μεταξύ της διατήρησης της ακεραιότητας ή της διανομής των εδαφών της. Την πρώτη επιλογή υποστήριζαν για διαφορετικόυς λόγους οι Αγγλογάλλοι και οι κεντρικές αυτοκρατορίες, ενώ τη διάλυσή της επιζητούσαν οι Ρώσοι που στόχευαν στον έλεγχο των Στενών και στην έξοδό τους στη Μεσόγειο. Αφετηρία των προβλημάτων θεωρείται το 1774, όταν οι Οθωμανοί υπέστησαν βαριά ήττα σε πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ το ζήτημα επιλύεται εν τέλει με τη διάλυση της αυτοκρατορίας το 1918 ως αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντική εξέλιξη στο Ανατολικό Ζήτημα θεωρείται η Ελληνική Επανάσταση, καθώς και οι εξεγέρσεις των υπολοίπων βαλκανικών λαών κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

ObjectId: 

7660