--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία, 1912 - 1913

Title: 

Publication/Bibliography: 

Description: 

Ιερέας (αριστερά) και ιατρός, ταρυματιοφορέας ή νοσοκόμος με περιοβραχιόνιο του ερυθρού σταυρού (κέντρο) όρθιοι μπορστά από κατεστραμμένα και ερειπωμένα σπίτια της συνοικίας "Άγιος Βασίλης" στο Αϊβαλί. Χειρόγραφη σημείωση με μπλε μελάνη στα γαλλικά στο πάνω μέρος.

Subject: 

ΚΛΗΡΟΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ|ΚΤΙΡΙΑ|ΘΥΜΑΤΑ/ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ|Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1914-1918)|ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (1919-1922)|ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ/ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ/ΙΑΤΡΟΙ

Date: 

Datecoveragefrom: 

4/6/1909

Datecoverageto: 

6/9/1922

Country: 

OLCity: 

Αϊβαλί (Κυδωνίες)

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

35

Volume: 

1

Spread: 

s046

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Photo

Notes: 

Το Αϊβαλί (Κυδωνίες) βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, 20 περίπου χμ. απέναντι από το νησί της Λέσβου. Λόγω του αμιγούς ελληνικού πληθυσμού του αντιμετώπισε προβλήματα, όταν ο τουρκικός εθνικισμός γιγαντώθηκε μετά την άνοδο των Νεοτούρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία. Στις 4/6/1909, με αφορμή ενδοκοινοτική έριδα και αφού προηγουμένως είχε ενισχυθεί η φρουρά της πόλης, κηρύχθηκε στην πόλη στρατιωτικός νόμος, στο πλαίσιο του νέου πολιτικού κλίματος. Μετά τη λήξη της ισχύος του στρατιωτικού νόμου, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως, έδωσαν ξανά αφορμή για αντιπαραθέσεις. Πιο εντατικοί ήταν οι διωγμοί που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου πολέμου. Στις 14 Μαρτίου 1917 διατάχθηκε ο εκτοπισμός όλων των κατοίκων ηλικίας 18-60 ετών προς το εσωτερικό της Μικράς Ασίας (Προύσσα και Αϊδίνι), ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων κατέφυγε στη Λέσβο. Στο Αϊβαλί παρέμειναν μόνο 256 άτομα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού, καθώς και ο μητροπολίτης. Μετά την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό το Μάιο του 1919 οι εκτοπισμένοι επέστρεψαν και άρχισε η σταδιακή ανασυγκρότηση, η οποία διακόπηκε όμως εκ νέου μετά την ήττα και την αποχώρηση του ελληνικού στρατού. Στις 29/8/1922 μπήκαν στην πόλη τα πρώτα τουρκικά στρατιωτικά τμήματα που ενισχύθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι άνδρες μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας του εσωτερικού, άλλοι εκτελέστηκαν, ενώ όσοι σώθηκαν κατέφυγαν με τα γυναικόπαιδα στη Λέσβο και από κει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ObjectId: 

775