--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία Γ' - Διεθνείς Σύνοδοι. Τα της Ανατολής

Title: 

The crisis in eastern Rumelia - Prince Alexander of Bulgaria entering Philippopolis at the head of a regiment of bulgarian cavalry.

Publication/Bibliography: 

εφημερίδα "the Graphic", 10/10/1885

Description: 

Ο Πρίγκιπας της Βουλγαρίας Αλέξανδρος επικεφαλής συντάγματος ιππικού εισέρχεται στην Φιλιππούπολη, την περίοδο προσάρτησης από πλευράς Βουλγαρίας της, έως τότε, αυτόνομης επαρχίας (υπό οθωμανική επικυριαρχία) της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Subject: 

Date: 

10/10/1885

Datecoveragefrom: 

1/9/1880

Datecoverageto: 

3/3/1886

Country: 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

OLCity: 

Φιλιππούπολη

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Ανατολική Ρωμυλία

Scrapbook: 

33

Volume: 

1

Spread: 

s079

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Magazine page

Notes: 

Η περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) με βάση της Συνθήκη του Βερολίνου (13/7/1878) αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη επαρχία υπό οθωμανική, όμως, επικυριαρχία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη βουλγαρική δυσφορία, καθώς με βάση την προηγούμενη συνθήκη, αυτή του Αγίου Στεφάνου (3/3/1878), η περιοχή παραχωρούνταν σε αυτούς. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 1880 οι Βούλγαροι έκαναν πραξικόπημα εναντίον των Οθωμανών και προσάρτησαν την Ανατολική Ρωμυλία. Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν οι Ρώσοι, οι Σέρβοι και οι Έλληνες, με τους πρώτους να αποσύρονται από κάθε συμβουλευτική θέση στο βουλγαρικό πόλεμο και τους δεύτερους να κηρύσσουν πόλεμο κατά των γειτόνων τους (14/11/1885), διεκδικώντας με τη σειρά τους μέρος της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η ήττα των Σέρβων στη Σλίβνιτσα υποχρέωσε την Αυστρο-ουγγαρία να αναμειχθεί προστατεύοντας τη σύμμαχό της Σερβία. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (3/3/1886) που υπεγράφη μετά την ανακωχή αποκατέστησε τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά επέτρεψε την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Βουλγαρία. Η βρετανική εφημερίδα "the Graphic" ιδρύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1869 από τον William Luson Thomas, χαράκτη ξύλου που εργάστηκε σε πολλές βρετανικές εφημερίδες και ήταν υπέρμαχος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Για την εφημερίδα εργάστηκαν διάσημοι ζωγράφοι μεταξύ των οποίων και ο Luke Fildes, Frabk Holl, John Millais και άλλοι. Η εφημερίδα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το 1882 απασχολούνταν 1000 άτομα. Είχε δε συνδρομητές σε ολόκληρη την βρετανική αυτοκρατορία και στην Αμερική.

ObjectId: 

8005