--> Gennadius Scrapbooks

Ιστοριογραφία, 1912 - 1913

Title: 

Publication/Bibliography: 

Description: 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος (1), ο Γάλλος Στρατηγός Regnault, ο Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης (2), ο Αντιστράτηγος Π. Δαγκλής (3) και ο Συνταγματάρχης πεζικού Ν. Χριστοδούλου (5) μπροστά από τιμητικό άγημα των αποικιακών γαλλικών στρατευμάτων στο Μακεδονικό μέτωπο.

Subject: 

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ|ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ|ΕΛΛΗΝΕΣ| ΓΑΛΛΟΙ|Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1914-1918)|ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ|ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ/ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Date: 

Datecoveragefrom: 

Datecoverageto: 

Country: 

OLCity: 

OLSite: 

Monument: 

OLArea: 

Scrapbook: 

35

Volume: 

1

Spread: 

s052

Author: 

Engraver: 

Publisher: 

Type: 

Photo

Notes: 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιθυμούσε εξ αρχής την είσοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Δυνάμεων της Αντάντ. Η αντίθετη επιθυμία του Bασιλιά Κωνσταντίνου είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να παραμείνει εκτός των πολεμικών επιχειρήσεων από το 1914 ως το 1916. Η απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη, κυρίως γαλλικών, και το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης στην ίδια πόλη (16/8/1916), οδήγησαν στη συγκρότηση επαναστατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Κωνσταντίνος υπό την πίεση των εξελίξεων εξαναγκάζεται σε παραίτηση υπέρ του δευτερότοκου γιου του Αλέξανδρου. Ο Βενιζέλος έρχεται στην Αθήνα και σχηματίζει κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου και δύο μέρες αργότερα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Κεντρικών Δυνάμεων. Ο ελληνικός στρατός διακρίνεται στη θριαμβευτική νίκη κατά των γερμανικών και βουλγαρικών δυνάμεων στα υψώματα του Σκρά Ντι Λέγκεν (30/5/1918). Όταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε την 11η ώρα της 11ης μέρας του 11ου μήνα του 1919, η Ελλάδα ήταν στο πλευρό των νικητών και αποζημιώθηκε με την εδαφική επέκταση που της εξασφάλιζε η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών (28/7/1919). Ο Γάλλος Στρατηγός Regnault ήδη από το 1916 ηγούνταν τμήματος των γαλλικών δυνάμεων, οι οποίες ανέλαβαν την κατάληψη του Ισθμού της Κορίνθου και της Αθήνας, ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση για την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του Αλεξάνδρου. Τον Ιούλιο του 1917 οι δυνάμεις του Regnault και ο ίδιος μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το 1918 υπό τις διαταγές του βρισκόταν η δεύτερη (από τις τρεις) ομάδα των γαλλικών μεραρχιών στο μακεδονικό μέτωπο, η οποία περιλάμβανε την 11η αποικιακή, τη 30η και 76η γαλλική μεραρχία. Ο Ν. Χριστοδούλου Συνταγματάρχης πεζικού ηγήθηκε της Μεραρχίας Σερρών στο Μακεδονικό μέτωπο. Η Μεραρχία Σερρών δύναμεως 10,000 ανδρών ήταν μιά από τις 4 Μεραρχίες που οργανώθηκε με απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης Θεσσαλονίκης.

ObjectId: 

883